2017.07.30

RÁCKEVE - CSEPEL SZIGET

Karácsonyi ajándékba vettem magunknak egy ráckevei hosszú hétvégét. Ercsiben szálltunk kompra, hogy átjussunk Csepel szigetre.

Mögöttem a szálloda épülete, közvetlen a Duna partján.

A szobánk

Ráckeve látnivalói: elsőként a szerb ortodox templomba mentünk. Itt sajnos belső képek nem készülhettek.

Természetesen geoládákat is kerestünk és találtunk a látnivalóknál.

Következő megállónk a hajómalom volt, amiből több is működött a Duna közepén amíg az időjárástól hajózható volt a folyó. Jégzajláskor pedig a szárazföldre húzták őket. Mára egy darabot hoztak rendbe, amit érdemes megtekinteni.

A ráckevei Savoyai kastélyt felújítják, nem látogatható.

A katolikus templom belseje.

Felmentünk a gyönyörű kilátásért a tűztoronyba.

Kimentünk Csepel sziget legvégéig, a csúcsáig, ahol a tassi zsilip látható. A hídon átkelve egy egyvarázsolt, mesebeli erdőbe értünk. A Duna tele volt nagy halakkal.

Csepel sziget legdélibb csücskén áll ez a faragott oszlop.

A lórévi átkelő előtt található a Zichy család egyik káplonája, ahol 1848. szeptember 30-án este Görgey Artúr kivégeztette gróf  Zichy Ödönt, a Főrendiház tagját, akinél csapatai kompromittáló iratokat találtak. Az akasztófa és a sír helyén Ferenc József parancsára építették és szentelték föl ezt a kicsiny, romantikus-neogót stílusban épült kápolnát

 

 

 

 

2017.07.08

CSEHORSZÁG GYÖNGYSZEME: CESKY KRUMLOV

Egy budapesti uzazási iroda egynapos útjára mentünk május utolsó hétvégéjén. Az úticél Cesky Krumlov. Terv szerint előtte egy sörgyár látogatás, majd a város megcsodálása. Ennek ellenére este fél hatra értünk ebbe a csodálatos városba. A kifelé út volt túl hosszú, mivel többször eltévedtünk, ráadásul nem autópályán mentünk. Azért okozott bosszúságot a késői étkezés, mert már zárva volt a vár, és belülről nem tudtuk megnézni.

Jöjjenek a képek.

A Budweiser sörgyár Ceske Budejovicében.

Terrmészetesen megkóstólhattuk a sört. Annyit adtak, hogy ott kellett hagynunk, nem tudtuk mindet meginni. Most bezzeg, de jól jönne egy pohárral belőle.........

Sörgyárlátogatás után, városlátogatás, Ceske Budejovice.

Következő megállónk még mindig nem Cesky Krumlov volt, hanem egy csodaszép Tudor stílusú kastély, Hluboká várkastélya.

És végre megérkeztünk célunkhoz. A felső vár felől mentünk be az óvárosba. Rögtön egy sörözőben kezdtük az ismerkedést. Majd megvacsoráztunk a Moldva parján egy hangulatos vendéglőben, természetesen knédlit ettünk.

Kívánom, hogy mindenki aki szeretne, eljusson ebbe a kis ékszerdobozba!