Egy csodás júliusi vasárnap Tabajdot vettük célba, hogy az ott és a környékén elrejtett geoládákat megkeressük.

Első megálló Vál községe. A településen található Fejér megye legnagyobb temploma. 1819 és 1824 között épült, klasszicista stílusban, torony nélkül. Építettője a település földesura Ürményi József volt.

A templomtól jobbra egy középkori torony áll. Ez előtt áll egy kereszt, amin a geoláda jelszavának első szava található.

Néhány kép a templomról és a temetőbe vezető kálváriáról.

A temetőben a 10 évvel ezelőtti műegyetemi tűz egyik tűzoltó áldozatának a sírja rejti a jelszó második részét.

A temetőben láttuk az Ürményi család mauzóleumát. Ürményi József országbíró, a község földesura nagyon sokat tett a településéért.

A jelszó harmadik részéért a falutól 2,5 km-re, az antai erdőben található az a régi, de felújított kis erdészházba kellett menni, ahol Vajda János gyermekkorát töltötte.

És a láda:

Emuk voltak a szomszédban:

A falu központjában áll az Ürményi kastély, sajnos teljesen lepusztulva, üresen.

És Tabajdra értünk, a falu központjában lévő Mezítlábas parkba. 21 féle burkolaton lehet végigmenni tetszés szerint akár mezítláb.

Sajnos itt nem találtuk meg a ládát.

Tovább álltunk a Noll tanyára. Itt egy patak felduzzasztott vízéből kettő tavat alakítottak ki. Ez a kutyus végigkísérte keresgélésünket.

Itt volt a láda:

1931. július 15-16-án Endresz György és Magyar Sándor rekordidő alatt repülték át az Atlanti óceánt. 1931. július 15-én indultak az új-foundlandi Harbour Grace-ből, de Győr közelében elfogyott az üzemanyaguk. Siklórepülésben közelítették meg a tajalt és Felcsút határában kényszerleszállást hajtottak végre. Az addigi legjobb idővel sikerült nekik az Atlanti óceánt átrepülniük.

Erről csak most a geoláda keresése közben hallottunk.

Egy nagyon szép emlékmű áll Felcsút határában.

Ugyan, itt nem találtuk meg a ládát, valószínűleg elvitték, de van helyette virtuális láda.

Az utolsó keresés helye egy erdő volt, ezen út mentén.

A láda helye: