Kedvenc unokabátyjámék Hajdúszoboszlóra invitáltak egy hosszú hétvégére.

Én a Mátyás király szállodában szálltam meg és jó választásnak bizonyult, mivel nemcsak a wellness része, de a konyhája is kiválónak bizonyult, csak ajánlani tudom.

Nekem annyira távolinak tűnik a hely, hogy nagyon nehezen álltam rá a dologra.

De ahogy az M3-s mentem és megláttam a feldebrői templom képét, rögtön eszembejutottak a középiskolai építészettörténelmi és a főiskolás művészettörténelmi tanulmányaim. Tudtam, ha ez most szembejött, nem hagyhatom ki muszáj megnéznem. Így a 3 órásnak indult utazásom végül 7 órásra sikeredett. De megérte!

Első megálló a feldebrői templom. A templomot az államalapításkor építették. Ugyan többször átalakították, de az altamlomot az eredeti állapotában meghagyták. Erről nevezetes ez a hely. Sajnos itt fényképeket nem lehetett készíteni. 

Találtam geoládát is, de azt nem fotózhatom le, nehogy ötleteket adjak.

És máris a verpeléti vulkáni kráternél találtam magam. Sajnos itt nem volt láda, de érdemes körbejárni a tanösvényt.

Ha már eddig eljöttem, akkor továbbmentem Kisnánára. Még sosem hallottam a várkastélyról ami itt áll. Pedig igazán szépen helyreállították és igényes kiállításokat rendeztek be.

Ilyen kronoszkópokat lehet találni többet is a vár területén. Úgy működnek mint a távcsövek, csak éppen a múltba repítenek vissza, hiszen ahogy körbefordulunk velük, a korabeli épületeket és embereket látjuk bennük.

A  következő napon a nagyhegyesi gázkitörés helyén kialakult tó partján keresgéltem láda után. Aki keres, talál!

A láda.

Természetesen a gyalogos GPS segítségét kellett kérnem a megtaláláshoz.

Következő megálló a nádudvari fazekas bemutatóterme és műhelye.

És a láda is ezen a fenti polcon volt.

Hajdúszoboszlón a Retró múzeumban is van egy rejtett láda. Természetesen megtaláltam.

Érdemes végignézni a kiállítást, mert teljesen visszahozza gyermekkorunkat. Ki ne emlékezne a kék Moszkvicsra? A Monchichire? A kacsintós pénztárcára? A kék és piros nyakkkendőre?

Néhány házzal arrébb a helytörténeti múzeumban mindent meg lehet fogni, mindent fel és ki lehet próbálni. Így került rám a nemesasszonyi ruha és a huszárcsákó.

 

Egy teljes napot eltöltöttünk az Aqua Palace-ban. Megszámlálhatatlan medencék, különböző hőfokokkal.

A fürdőről nem készültek képek, hiszen legtöbbet a szaunnában tartózkodtam, ill az unokatesóm felesége horgolásra oktatott, nem sok sikerrel.

Remekül éreztem magam.

Hazafelé megcéloztam a felsőtárkányi gejtirt. De annyira esett az eső, hogy ez most elmaradt. Talán legközelebb.