2015.10.24

LENGYELORSZÁG 2.

A maradék időben Krakkóval ismerkedtünk.

Minden nap esett egy kis eső is, így az esernyőt muszáj volt magunkkal vinni.

A Szent Pézer-Pál templomban kezdtünk. Minden csütörtök 11 órától bemutatják a Foucault indát. Pont szerencsénk volt, hiszen egy iskolai előadás közepébe csöppentünk. Jól lehetett látni, ahogy az inga alatt elfordul a Föld.

Következett a Wawel. Nyáron óriási tömeg hömpölygött a kapu felé. Most nagyon kellemesen lehetett bejutni. Az első és egyetlen lenti pénztárban kell megvenni minden jegyet. Vagyis előre el kell dönteni, mit szeretnénk látni? Mi itt nem vettünk jegyet, de a következő KASSA feliratnál vettünk kettő jegyet a katedrálisba. Ingyenes a katedrális, de jegy kell a királysírokhoz, a Zsigmond toronyhoz és a kincstárhoz. De a többi kiállításra csak lent lehet jegyet venni.

 

Innen a zsidó negyedbe mentünk.

 

 

2015.10.23

LENGYELORSZÁG 1.

Amikor augusztusban mentünk a Baltikumra, akkor megálltunk egy rövid séta erejéig Krakkóban. Két hónappal később visszatértünk ide, de most egy hetet szándékoztunk itt tölteni.

Az első nap csak az utazással telt. Hiába "csak" 420 km a távolság, de 100 km-t 2 óra alatt lehet megtenni. Nincs autópálya és a falvak egymást követik, nem lehet csak lassan haladni.

Donoválinál elkezdett esni a hó. Krakkóba már este értünk, így kerestük meg a szállodánkat, ami egy családi házas környezetben bújt meg. Az első napot a szálloda medencéjében és szaunájában zártuk.

Másnap reeggel egy kellemes reggeli után Zakopánéba mentünk.

Fogaskerekűvel mentünk fel a Gubolawkára, majd libegővel jöttünk le. Bár működött a libegő, rajtunk kívül nem volt rajta senki. Sajnos akkora köd volt, hogy nem lehetett látni a Tátrát.

Volt minden, mi szem-szájnak ingere.

És a libegő.

A Szent Kelemen fatemplom.

Itt ebédeltünk, isteni savanyú levest és pisztrángot.

Másnap a wieliczkai sóbányába mentünk. Mivel magyar nyelvű vezetés nincs, választhattunk, hogy milyen nyelven szeretnénk, ha végigvezetnek minket. Mivel a lengyel vezetés lényegesen olcsóbb volt, ezt választottuk. Volt utikönyvünk, amiben részletesen benne volt a bánya leírása. Különben pedig angolul is vannak kitéve tájékoztatók.

A Szent Kinga kápolna

Ez volt a kedvenc szakaszom.

Hosszú, hosszú, hosszú lépcsősoron mentünk a föld mélyébe, de kassal hoztak fel minket.

Este Krakkóban vacsoráztunk, ismét finom leveseket.

 

2015.10.04

HAZAFELÉ A MEGÁLLÓ - LUBLIN

Átlépve a belorussz, lengyel határt, az estét és éjszakát Lublin városában töltöttük. Soha nem hallottam erről a kelet lengyelországi városról, de igazán csodálatos kisváros. Sétáltunk vacsora előtt, majd a szállás elfoglalása után begyalogoltunk a belvárosba. Finom lengyel sört ittunk a főtéren néhány zlotylért.

A főtéren egy ukrán táncegyüttes adott műsort. Shzerintem inkább nekünk kellett volna fellépni.

Készülődés a hazafelé útra.