2014.08.31

UTRECHT

Mielőtt Hollandiáról írok, megmutatom, milyen hídon mentünk át a Mont Saint-Michel felé. Ez a Normandiai híd.

Nagyon klassz érzés volt ezen a hídon átmenni. persze fizetős volt 5,5E. A franciáknál nem örültem annak a rengeteg autópálya használatidíjnak, amit ki kellett fizetnünk. A legkevesebb 1,1E volt, a legtöbb 22E. E között a két összeg között fizettünk, sajnos túl sokat.

Hollandia. Már volt szerencsém többször is járni ebben a szép országban, most csak Utrechtbe akartam eljutni. Itt a neten olvastam róla, ez keltette fel az érdeklődésemet.

Tipikus holland város, csatornákkal és kerékpárokkal.

És a gyönyörű katedrális.

Az utolsó szállásunk, már Németországban.

A fürdőszoba kivülről.

Belülről.

 

2014.08.30

AMI EDDIG KIMARADT

Van néhány olyan kép, amit még szeretnék megmutatni és írni róluk.

A virágszőnyeget 4 évvel ezelőtt a Hotel de ville (Városháza) teraszáról néztük meg, az idén a Maison du Roi (Király háza) erkélyéről láttuk. Az épületben van Brüsszel múzeuma és kapott helyet Manneken pis ruhatára is.

Waterloo-ban ezen a lépcsőn jutottunk fel az oroszlános dombra.

Innen jól belátható az egész csatamező. 1815 júniusában volt a csata és 1826-ra már összehordták ezt a nagy dombot a teljesen sík vidéken.

Újra Brüsszel.

Az Atomium tetején láttuk a kötéltáncosokat, most közelről két kép róluk.

Az Atomium alatt van egy köztéri "szobor", aminek óriási sikere van, mindenki abban fényképezkedik.

Ott láttam ezeket a szép arab hölgyeket is.

Nagy vágyam volt eljutni az Horta múzeumba. Most sikerült, viszont nem lehetett bevinni semmit, mindent le kellett adni a bejáratnál, így fényképeket csak kívülről csináltam. Tulajdonképpen Horta az Art nouveau szülőatyja. Akit érdekel, itt a neten vannak jó képek a belsőről.

Itt élt a művész, így érdekes volt látni, hogy milyen körülmények között "tengette" életét. Furcsa, hogy a füdőszobáját, a wc-jét, mindent bemutatnak. Semmi nincs elkerítve, a bútorok között lehet sétálgatni.

Nem tudtam megérteni mi az a nagy felhajtás a macaron körül? Itthon sajnáltam érte kiadni 270,-Ft, hogy megkóstoljam, itt Brüsszelben mégsem tudtam ellenállni egynek.

Lehet látni, hogy mekkorka. 1,6E-ért adták. Hát......most már értem mire ez a nagy felhajtás. A legfinomabb csokoládénál is finomabb volt!

Pedig csokoládé boltban is voltunk.

Brüsszelnek is megvan a maga Notre Dame-ja.

A királyi passzázs.

A virágszőnyeg este.

A város ahol aludtunk, Lessines, két kőbányájáról ismert. Íme az egyik.

Legközelebb a hollandiai Utrechről írok.

2014.08.24

Brüsszel

Megérkeztünk és kimentünk a Grand place-ra, ahol már készen várt minket a Virágszőnyeg. Címe: 50 éves a török emigráció Belgiumban. Szinte csak képeket akarok feltenni, a szöveg, gondolom felesleges, csak egy-egy hozzáfűzés.

Egy eredeti Brueghel:

Négy éve az autókiállítást néztük meg, most a repülőgépeket és fegyvereket.

Waterloo:

Az Atomium, ahol pont egy kötéltáncos ment az egyik gömbről a másikra:

Szivárvánnyal:

 

 

2014.08.24

Etretat

Útközben találtam ki, hogy bemegyünk Rouenba. ahol megégették Jeanne d'Arc-t. Ahogy megyünk az autópályán, a közeli helyekről táblákat lehetett látni. Nagyon megtetszett egy Etretat nevű hely, aminek a tábláján tengerparti sziklák láthatók. Úgy döntöttünk megnézzük ezeket a sziklákat. "Csak" 20 km kerülő. Na, ezt a 20 km-t több mint fél óra alatt tettük meg. De érdemes volt! Egy csodát láttunk!

Álljanak itt a képek.

Ugyan elmaradt a roueni kitérő, de helyette megtaláltuk ezt a mesés öblöt, ahol, ha lett volna több időnk, felmehettünk volna a szikák tetejére.

A kis intermezzo után, tényleg Brüsszelbe, pontosabban Lessinesbe mentünk, ahová éjfél után értünk.

 

2014.08.24

Mont Saint-Michel

A világ nyolcadik csodájának sok természeti és emberi kéz által készített dolgot kiáltottak már ki. Ezek közé tartozik a normandiai Mont Saint-Michel, vagyis Szent Mihály hegye.

Már négy évvel ezelőtt is szerettünk volna ide eljutni, de olyan rossz volt az idő, hogy letettünk róla. De az idén! Már nem maradhat el.

Chartres-ból elindulva kora este értünk ide és már nem akartunk kimenni a szigetre, inkább kicsit körülnéztünk a környéken, és még szállást is kellett találnunk.

Már négy szállodában voltunk, de mindenhol teltház volt. De nem ijedtünk meg, mert szinte minden házra ki van téve a szoba kiadó tábla.

Végülis egy szállodát találtunk 76E-ért, reggeli nélkül. Elfoglaltuk a szállást, majd sötétedés után elindultunk a partra, mert kivilágítva akartuk megnézni a hegyet. Érdekes volt, hogy pont kezdődött a dagály és a víz villámgyorsan jött fel a part felé.

És képzeljétek, pontosan így van megvilágítva, vagyis ezt láttuk a partról.

Másnap összepakoltunk és autóval elmentünk a sziget parkolójába, ahol jól meg kell jegyezni, hol van a helyünk, mert hatalmas területen fekszik. Innen három módja van a szigetre jutásnak. 1-gyalog, 2-busszal, ami ingyenes, 3-lovaskocsival, amiért fizetni kell. Mi beálltunk a buszos sorba, de gyorsan haladtunk, mert folyamatosan indultak a buszok és szerintem elég korán volt még. Megtelt a busz és amikor a bevezető úthoz értünk, mindenkit leszállítottak, mert nem mentek tovább. Később derült ki, hogy a dagály miatt az autóút vége víz alatt van, ezért nem engedik be a buszokat. Vagyis gyalog mentünk.

Két út indul ki a szigetre. Az egyik a gyalogosoknak, a másik a járműveknek. De sokan nekiindultak a kocsi útnak. Mivel útközben a két út között nincs átjárási lehetőség, jól meg kell gondolni, melyiken induljunk, főleg azért mert akik a másik úton mentek a cél előtt 50 méterrel visszafordították őket, mert víz alatt volt az út vége. Na, ez elég gáz, 50 perc gyaloglás után! Szerencsére mi a "jó" úton mentünk, így bejutottunk a szigetre.

Kb félúton, a kép bal oldalán van a másik út.

Látszik mennyi ember gyalogol a szigetre.

A cél előtt összefut a két út, de látszik a másik víz alatt van.

Akár hiszitek, akár nem, ezen az ajtó mehetünk be a szigetre!

Elindultunk felfelé, és így a katedrálisig jutottunk, ahol fizetni kellett a belépésért 9E-t. Éredemes felmenni, mert hihetetlen, hogy a sziklára mit építettek 800 évvel ezelőtt.

És most jöjjenek a képek.

A katedrálisból az egyetlen utcára értünk, ami spirálisan vezetett le a partra. Még itthon olvastam Poulard mama híres omlettjéről, amit gondoltam, majd megkóstulunk a helyszínen. Hát megmondom őszintén nem volt lelkem 25E-t adni egy adag omlettért, így csak lefényképeztem a helyet ahol készítik:

Mindenhol óriási tömeg volt ezen a keskeny kis utcán és tolókocsival, babakocsival, minennel jöttek az emberek.

Ahogy kijöttünk, rögtön azt az utat választottuk, amin bejöttünk. Na, ez most rossz választás volt, mert a buszok már közlekedtek és csak a másik úton lévő emberek tudtak felszállni rájuk. Na, mindegy. A parkolásért fizettünk 12E-t. Egy nagy turisztikai központ mellett kellett kifizetni a parkolást, vigyázat, nem a kihajtásnál!

És elindultunk Brüsszelbe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2014.08.20

Chartres

Indulásunk előtti estén jutott eszembe Chartres. Megnéztem a térképen és csak 30 km-rel kellett többet mennünk és megnézhettük ezt a csodálatos katedrálist.

Este értünk a városba, ahol találtunk egy kis szállodát, P'tit Dej névvel. A szoba egy éjszakára 58E volt, reggelit nem kértünk 7E/fő-ért. Este még elmentünk a Carrefourba, ami a francia Tesco. Itt vásároltuk meg a vacsorának ésa  reggelinek valót.

Reggel autóval bementünk az óvárosba, ill bementünk volna, ha be lehetett volna menni. Csak gyalog lehet felemenni a katedrálishoz, de útközben szép utcákat, házakat láttunk.

Találkoztunk egy szombathelyi csoporttal, ők Lourde-ba mentek tovább innen. Hát volt előttük még néhány száz km. Az én bakacslistámon is szerepel Lourde, Bilbaoval együtt.

És most néhány kép a katedrálisról.

És környékéről:

Elfáradva és megéhezve mentünk vissza a Carrefourba, ahol meleg ételt vettünk, egy isteni finom ragut, ami többféle húsból készült. Rendkívül finom volt, semmihez nem tudnám hasonlítani, de egy kicsit savanykás volt.

Tele hassal indultunk a következő célunk felé, a Mont Saint-Michelhez, Normandiába.

 


2014.08.20

Párizs II.

A Lourve-ból kijőve a Szajna partján sétáltunk a következő célunkhoz, ami a Beaubourg volt, vagyis a Pompidou központ.

A Sztravinszkij-kút, mögötte Saint Marie templom.

Visszaindultunk az autóhoz, amikor ilyen fekete felhők jöttek és persze esett is belőlük.

2014.08.20

Louvre

És amit bent láttunk............

A lépcső tetjén a Szárnyas Nyké.

Mindenhol tömeg...

Vajon mi előtt tülekednek?

A Gioconda.

Így tülekedtünk mi is.

Az egyiptomi részlegen. Bár mi voltunk a gyerekekkel Kairóban az Egyiptom múzeumban.

A Miloi Vénusz.

Megnéztük a múzeum mindhárom leghíresebb műkincsét.

Szárnyas Niké

Gioconda

Miloi Vénusz.

Persze ezen kívül is sok csodát láttunk különösen a festményeket élvezetem.

A következő bejegyzésben Chartres-ról írok.

 

 

2014.08.20

Párizs

Elindultunk Grazból és elég sokat kellett menni, ráadásul a hétfői napot szántuk a Louvre megtekintésére, mivel kedden zárva tart a múzeum.

Délelőtt fél 12-re értünk a Notre Dame-hoz. Tudom, hogy ott alatta van egy nagy parkoló, ahol már parkoltunk korábban, amikor a gyerekekkel is voltunk. Innen sok helyszínt gyalog is meg lehet közelíteni, és nem kell aggódni az autó miatt, nehogy elvigyék, vagy megbírságoljanak minket.

Hosszú sor állt a katedrálishoz, de mi nem mentünk be, egyből a Lourve-hoz indultunk.

Még a szigeten a Saint Chapelle tornya a Conciergerie udvarán.

 

Nestle torony alja, háttérben a Bastille.

Távolban az Öreg hölgy.

A Louvre főbejárata, az üvegpiramis.

A sorban.

És belülről.....

Ez egy nyitott lift, előszőr fent, majd lent. De ezen kívül vannak mozgólépcsők is.

A belépő 12E, 18 év alatt ingyenes.

A főbejárat mégegyszer.

És mit láttunk belül?

A következő bejegyzésben meglátjátok!

2014.08.20

Útközben

Menetközben is készült néhány kép a csodálatos tájról.